Курс Инструктор Учене чрез преживяване 2022

Курсът по методиката на Ученето чрез преживяване е съвместна програма на Nomadia /Сдружение „Център за учене чрез преживяване” и Университета CVJM, Касел, Германия. Той е разработен като методика на ученето чрез преживяване и се базира на придобиване на знания чрез опит и експериментиране предимно сред природата. Обучението, основано на преживяването, е все по-често използван метод на откриване на света, на своето място в него.

Курсът е сертифициран от Немското Сдружение по преживелищна педагогика и всеки преминал го успешно получава акредитирана диплома. Програмата за обучението е разработена и модерирана от нашите партньори от Института по преживелищна педагогика към Университет CVJM, Касел, Германия. (/http://ep.cvjm-hochschule.de/institute/institut-fuer-erlebnispaedagogik/fort-und-weiterbildung/weiterbildung-wildnis-und-erlebnispaedagogik/).

 

За кого е подходящ курсът

За преподаватели и учители, които искат да научат как да прилагат методологията на ученето чрез преживяване в обученията в групи и в училищното ежедневие

За тренери и инструктори, които искат да разберат как да прилагат своите твърди и меки умения, за да работят по-целенасочено с групи

За планински водачи, които искат да вградят и меки умения при водене на групи

За всеки, който би искал да развие в себе си умения за работа в група и познания за неформалното учене чрез преживяване

За всички, които вярват, че единното стандартизиране е посоката за развитие на бранша, предлагащ активности на открито и закрито

За всеки, който работи в отдели „Човешки ресурси” и иска да иска да надгради уменията си с помощта на тази методология в посока мотивация, лидерство, екипност, изслушване и др.

За младежи над 16 години, които искат да обогатят портфолиото си с нови знания и умения при работата с групи хора, които искат да работят през ваканциите като помощник-инструктори и за които сертификатът е добра възможност при кандидатстване в западни университети

 

Провеждане на курса 2022

Курсът дава основните знания и умения при работата като Инструктор сред природата, както и като Инструктор на открито и на закрито. Много от упражненията могат да бъдат осъществявани извън природата и да обогатят уменията за фасилитиране и модериране на групови процеси.

В обучението са включени 2 модула от 4 дни, 1 модул от 5 дни, 1 модул от 2 дни, лекция на тема „Правни и застрахователни аспекти в работата като инструктор“, обучение по първа помощ. Курсът завършва с един ден наблюдение в някоя от нашите програми (т.нар. хоспитация) и един ден практика.

План на провеждане през 2022г. Очаквайте конкретните дати!

Модул „Теория”. Модулът запознава обучаващите се с понятия като групова динамика, методи на рефлексия, методи и нива на комуникация, взаимоотношения между обучител и обучаем и др. В него са включени множество кооперативни упражнения и игри (проблеми задачи), които се използват в реални обучения с групи. Основни акценти от модула са: моделът на комуникацията на Шулц фон Туун; методите на рефлексия в ПП; групова динамика; зони на учене и др. Цялата методология е представена през призмата на практиката – задачи,  казуси, дискусии. В края на модула участниците получават папка споделени материали с основните теоретични единици в ПП. Много вероятно е модулът да се проведе онлайн.

Модул „Твърди умения във водата”

Твърди умения във водата. Водна безопасност и използването на водата с педагогическа цел, водноспасителен минимум, гребане с кану и др. Какво означава това на практика? С преминаването през този модул не получавате правоспособност да изграждате водни елементи. Според българското законодателство право на това имат само сертифицираните водни спасители. Модулът Ви обучава на две основни положения – най-важните правила на безопасност при водни активности, които всеки един инструктор трябва да знае, от една страна и това как да използваме водата и водните активности с екипна и педагогическа цел.

Твърди умения в планината. Бивак

По време на модула ще се съсредоточим и върху уменията за оцеляване в природата – изграждане на бивак, палене на огън, ориентиране с компас и карта, справяне с различни критични ситуации. Участниците ще придобият умения за работене изграждане на бивак, техники за палене на огън, готвене на открито, растения и използването им в ПП, упражнения за възприятия, соло и др. Изграждане и използване на висок и нисък въжен елемент с педагогическа цел. Какво означава това на практика? С преминаването през този модул не получавате правоспособност да изграждате въжени елементи например. В нашите програми право на това имат само сертифицираните инструктори – планински спасители, инструктори с ERCA сертификат и др. Както при водния модул и тук участниците се обучават на две основни положения – най-важните твърди умения в планината – безопасност, ориентиране, възли, безопасно съпровождане на въжен елемент и др. от една страна и това как да използваме планината с екипна и с педагогическа цел.

 City Bound или Учене чрез преживяване в града.

Участниците ще се впуснат в приключение в града и ще научат какви възможности за работа с групи предоставя той.

Изпит

Лекция „Правни аспекти в работата с групи на открито и закрито“. Провежда се онлайн.

Наблюдение в някоя от програмите на Nomadia и Практика - уговарят се допълнително с организаторите

Първа помощ - всеки може сам да организира своя курс по първа помощ, за нас е важно да имате валиден сертификат.

Цена

Цената за всички обучителни модули е 1350лв/ онлайн и присъствено /9лв. на учебен час/. Възможно е разсрочено плащане на три или четири вноски. Възможно е и разсрочено плащане по 100лв. на месец. За сравнение цената на обучението в същия университет в Германия е 2300 евро.

Цената включва: обучение от сертифицирани по методиката на ченето чрез преживяване обучители, осигуряване на цялата необходима екипировка (въжета, палатки, лък, сечива, лодки и др. с изключение на личната екипировка за бивак – спален чувал и др.), споделени материали за всеки от модулите, акредитиран сертификат.

Цената не включва: застраховка, храна (обикновено готвим и пазаруваме заедно), настаняване и транспорт (възможност за споделен транспорт), обучение по първа помощ.

Записване

За да се запишете, трябва да изпратите имейл на office@nomadia.bg или ни потърсите на 0896 834018. При записване се сключва договор и се внася капаро в размер на 500лв.

Често задавани въпроси

Какъв е статутът на сертификата, който получавам?

Сертификатът е със статут на допълнителна квалификация, а не на отделна професия. Тоест това е един допълнителен сертификат в портфолиото на курсистите, който им дава по-големи шансове на пазара на труда в България, в Европа и в САЩ.

 

Какви възможности за реализация имам след курса?

След завършване на курса участниците могат да си намерят основна и допълнителна работа във всички фирми, предлагащи активности на открито – Номадия и конкурентите й. Наш курсист от 2018 година кандидатства например за работа с организиране на подобни програми за деца в училище в Германия.

 

Защо курсът е толкова дълъг – 20 дни?

Курсът се провежда съгласно стандартите на Немското сдружение по ПП. Според тези стандарти такива курсове не могат да са по-кратки от 18 дни, разположени в рамките на минимум 3 месеца. Тоест спазваме изискванията на немското сдружение.

 

Къде ще се провеждат модулите?

За момента имаме готовност за провеждане на модулите в посочените локации. В случай на задълбочаване на обстановката с коронавируса сме готови да проведем всички модули на палатка и открито.

 

Кои са инструкторите, водещи курса? И на какъв език се провежда курсът?

Курсът се води от сертифицирани от CVJM инструктори от Номадия и от представители на университета CVJM /Касел. При по-тясно специализираните модули – вода, планина например – имаме и тесни специалисти съгласно Българското законодателство. Модулите, в които участват немски представители, се провеждат на български и английски език, като ние – Номадия – помагаме с превод, ако се наложи.

 

Какви са допълнителните разходи, които ще възникнат?

Допълнителните разходи са за храна и транспорт основно. От практиката първите две години на курса можем да говорим за споделен транспорт и пазаруване на обща храна, което се пада по около 30лв. на човек на модул за храна. Заплащат се и нощувките в Очин дол – около 15лв. на нощувка.

 

Как става завършването на курса?

За да завършите своя курс и да получите сертификат, трябва да са изпълнени следните четири условия: взет изпит; проведена практика и изпратен съответно формуляр за практиката /в този формуляр нагледно се показва, че курсистите са усвоили и прилагат изученото. В писмен вид се изпраща информация за планираното протичане на проведената програма, за провеждането й и за направените изводи от тази програма/; документ за преминат курс по първа помощ; изцяло внесена сума за курса.

 

Колко са максималният брой участници?

Минималният брой участници за провеждане на курса са 10. Максималният капацитет е 20 човека.

 

Какъв е крайният срок за записване?

Крайният срок за записване е 10 март 2021 година.

 

Има ли вероятност курсът да не се проведе?

Настоящето е твърде динамично, за да можем да кажем със сигурност. Отговорът е – да, ако не се съберат достатъчен брой хора отказваме курса. В случай на отмяна на курса по наша „вина” така да се каже, връщаме 100% внесените суми на записаните курсисти.

 

Отзиви от курсистите от 2018 и 2019 година

 

Али: Курсът за мен беше нещо като летен лагер с приятели, изпълнен с невероятни преживявания, в края на който торбичката ти е пълна с много нови знания, умения и увереност в собствените си качества, благодарение на лекторите и невероятната организация.

 

Ники: Курсът ми даде нови и полезни практически умения във връзка със стандартите за работа към всяка една програма и за малки, и за големи участници.

Знанието, че важните и правилните отговори идват не когато успяваш, а когато не успееш в дадена задача. ...Че ТЪРПЕНИЕТО и СПОДЕЛЯНЕТО са най-важната и съществена част от преживяването!

 

В личен план курсът ми даде една ПРИКАЗКА БЕЗ КРАЙ

 

Рени: Научи ме да мисля върху голямата картинка, а не върху самостоятелната задача.

Подари ми и много забавни мигове с още по-забавни деца и колеги. От 10 непознати се превърнахме в страхотен екип, който има доверие един на друг. Какво ми даде курсът в личен
план? С курса осъществих една мечта - да се доближа повече до ученето навън, да го преживея, да го разбера. Даде ми възможност да си докажа, че имам много повече "твърди" умения, отколкото си мислех и че мога да издържа в палатка дори и на -4, когато знам защо го правя и съм мотивирана:)

 

 

Све: Какво ми даде курсът в личен план? – В личен план, курсът затвърди професионалната ми ориентация. Даде ми много емоции, знания, преживявания и спомени. Какво ми даде курсът в професионален план? – Затвърди любовта ми към работата с деца, съчетана с обучение сред природата.

 

Руми: Колкото и странно да звучи, курсът ми даде нещо, което всеки един от нас си мисли, че може и владее… А именно – умението за работа в екип. Преди винаги съм си мислела, че аз мога без проблеми да бъда част от един екип и че за мен това е постижимо. Оказа се, че между тези мисли и способността действително да работиш в екип има доста голяма разлика. Да приемеш другите, да не искаш те да бъдат теб и да работят като теб, да надскочиш егото си, да откриеш силните страни на другите, да ги изслушаш и чуеш – това са умения, които в известен смисъл придобих благодарение на курса. Убедих се, че сме пъстри, различни и че именно в това е и силата ни:)

 

Буба: Самият курс те предизвиква по много интересен начин. Нищо не е задължително и сам избираш дали да се впуснеш в следващото предизвикателство. Запознаваш се с толкова различни хора, като всеки по отделно ти помага да разбереш по нещо ново за себе си. Целият план на обучението е добре систематизиран и уменията и знанията, които придобих  са доста ценни.

 

 

Мони: Хмм, въпреки че прекарвам по-голямата си част от ежедневието сред природата, работейки с деца и малко по-големи деца с екипа на Номадиs , си мислих, че имам доста познания, ноо след курса, след всеки модул от курса, след всеки ден от модулите вече мога да твърдя, че е така!
Какви ли, само едно ще кажа: с думи нищо не е същото, трябва да се преживее!

 

Наде: По време на курса ни се налагаше да изразяваме критика, емоции и мнение, така че да бъдем правилно разбрани и това е нещо, което използвам във всеки един момент при общуването си с хора. Същевременно курсът ми помогна много в професионално отношение, като разкри пред мен един цял нов свят от възможности за преподаване на природни науки и ми помогна в структурирането на активности и формирането на ясни цели в обучението сред природата. При планиране на какъвто и да е обучителен процес вече се старая той да бъде продиктуван от нуждите на участниците и редовно да сверявам с тях посоката на развитие и нивото на преживяване. Именно нивото на преживяване определя мястото му в нашия живот и възможността в нас да бъдат оставени трайни знания и впечатления.

Comments are closed.