Стартираме работа по новия ни проект “Различни – Не Безразлични”

КАК СЕ РОДИ ИДЕЯТА ЗА ПРОЕКТА? ПРЕДИСТОРИЯ

През лятото на 2020 година на жп-прелеза между два столични квартала в катастрофа с мотор загина младо момче на 22 години, най-добър приятел на наш син. Водачът на мотора се оказа с алкохол и наркотични вещества в кръвта. Тази лична история ни накара да поискаме да променим нещата. Още повече, че подобни трагични инциденти са ежедневие в нашата страна. Така се роди идеята за нашия проект „Различни – Не Безразлични“ – идеята да НЕ свикваме с черната статистика, да й се противопоставим, да я променим.

КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ?

Проблемите с неспазването на правилата за безопасно шофиране са много. Едва ли имат едно единствено решение. Проблемът, който ние идентифицираме, е във връзка с превенцията – това е проблемът с премълчаването и с културата на премълчаване на всеки зрител на пътя. Ако заемем активна гражданска позиция, ако кажем „не“, ако подадем сигнал, може да сме тези, които са спасили човешки живот.

КАКВА Е НАШАТА ЦЕЛ?

Нашата цел е да работим в посока развиване на отговорно поведение на наблюдателя, на неговото НЕ-Безразличие спрямо действията на участниците в движението по пътя.

Статистиките в световен мащаб са изключително тревожни. Статистиките в нашата страна са черни. България е на трето място в Европа по брой жертви на пътя. Много млади хора губят живота си, оставят завинаги нещастни своите близки. Причините са различни, сред най-честите са: превишена скорост, каране след употреба на алкохол и наркотични вещества, лошо състояние на нашите пътища.  Много млади хора могат да бъдат спасени. Ако не премълчим, ако сме активни. В името на всички загубили нелепо живота си край някой път ние трябва да се променим и да сме проводниците на промяната.   

КАК ЩЕ ДЕЙСТВАМЕ?

Конкретният инструмент, който предлагаме за решаване на проблема, е провеждане на еднодневни събития за млади хора по методиката на ученето чрез преживяване. Чрез програмата участниците навлизат в проблема, насочват вниманието си към него, осъзнават тежестта на личната си отговорност. Планираме тези събития да се провеждат в рамките на един ден с млади хора на възраст 15 – 35 години. При организацията на всяко конкретно събитие ще подхождаме чрез контакт и работа с малките общини на място. Планираме също така провеждане на по-кратък вариант на проекта с адаптирано съдържание за ученици.

Очаквайте в скоро време още новини, свързани с нашия проект.

Comments are closed.