ПЪТЯТ НА ПРОМЯНАТА

КАК СЕ РОДИ ИДЕЯТА?

Както винаги в началото има намесени лични истории, няколко катастрофи - от онези събития, които променят света ни. Изключително силната емоция, която съпътстваше тези събития, и опитът тя да бъде смекчена намери своя израз в дейнстите по проекта ПЪТЯТ НА ПРОМЯНАТА.

КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ?

Проблемите с неспазването на правилата за безопасно шофиране са много. Едва ли имат едно единствено решение. Проблемът, който ние идентифицираме, е във връзка с превенцията – това е проблемът с премълчаването и с културата на премълчаване на всеки зрител на пътя. Ако заемем активна гражданска позиция, ако кажем „не“, ако подадем сигнал, може да сме тези, които са спасили човешки живот.

КАКВА Е НАШАТА ЦЕЛ?

Нашата цел е да работим в посока развиване на отговорно проактивно поведение на наблюдателя, на неговото НЕ-Безразличие спрямо действията на участниците в движението по пътя.

Статистиките в световен мащаб са изключително тревожни. Статистиките в нашата страна са черни. България е на едно от челните места в Европа по брой жертви на пътя. Много млади хора губят живота си, оставят завинаги нещастни своите близки. Причините са различни, сред най-честите са: превишена скорост, каране след употреба на алкохол и наркотични вещества, лошо състояние на нашите пътища.  Много млади хора могат да бъдат спасени. Ако не премълчим, ако сме активни. В името на всички загубили нелепо живота си край някой път ние трябва да се променим и да сме проводниците на промяната.   

КАКВО ПРАВИМ?

Първото нещо, което свършихме, е издаването през месец март 2023г. на книгата с кауза „Пътят на промяната“ с автор Румяна Георгиева и илюстратор Майа Антова.

През септември създадохме образователно видео по темата - https://www.youtube.com/watch?v=xq93jBeQwIA&t=2s.

През месец октомври нашият екип създаде образователната игра със същото име, която е предназначена за работа с младежи на 16+ години и за възрастни и цели чрез едно педагогическо преживяване да доведе участниците до осъзнаване на личното присъствие в пътната реалност в страната ни и воля за развиване на проактивно поведение. Официалното представяне на играта е на 4-ти ноември 2023г.

Очаквайте в скоро време и още новини, свързани с нашия проект.

Comments are closed.